Szofi allergiája Skypon

Szofi egy nagyon messze élő négylábú kis betegünk. Egyenesen Ausztráliából. Szerencsére rendelésünk Skypon is elérhető, így konkretizálva a hívás pontos idejét – már csak az időeltolódás miatt is – végül létrejött a kutya diétás tanácsadás.

Gazdijának elég körülményes volt egy ideje Szofi etetése, kezelése, karbantartása, gyógyszerezése, stb. Szofi ugyanis ételallergiás lett. Kezdetekben a kutyának hullani kezdett a szőre, majd egyre jobban és egyre több helyen vakarózott. A vakarások helye természetesen piros, hámló felületű volt, illetve azzá vált. Elsőként valamilyen bőrbetegségre, atkára, gombás fertőzésre kezdtek gyanakodni a kezelőorvossal. Ennek megfelelően kezeléseket is kapott erre. Mindhiába. A szőre egyre csúnyább lett. Bizonyos testtájakon már kopasz foltok is éktelenkedtek a korábban gyönyörűen csillogó bunda helyett.  Mivel a több hónapos kezeléssorozat és bőrkaparék vizsgálat nem hozott eredményt felmerült a gyanú az allergiára. Akkor még nem a táplálékallergiára, hanem bármilyenre: pollen, por, mosószer, stb.

A vérvételek is ezt igazolták, hiszen az allergiát mutató immunglobulinok szintje az egekben volt. Némi idő elteltével eljutottak a táplálékallergiához. Kezdetben csak a csirkehúsra és a nyúlhúsra mutatott reakciót a vizsgálat. Később a specifikus vérteszteken – amely egyébként jelentős anyagi megterhelés volt a gazdinak – kiderült, hogy csomó dologra allergiás Szofi. Az össze állati fehérjére (bárányhús, halhús, tojás, tejtermékek, stb.) de ezek mellett a szója, borsó, zeller, alma, dinnye, paradicsom, gabona, rizs, olajosmagvak is bekerültek a tiltó listába.

Na, most aztán igazán nagy bajba került a gazdi, és Szofi. Mit ehet ezentúl a kutya?

Amit a gazdi nagyjából kikísérletezett és belefért a kutya diétájába: kukorica, sárgarépa, köles, édesburgonya, indiánrizs, és kengurukonzerv. Még jó, hogy Ausztráliában éltek, mert itthon ehhez bajosan lehetne hozzájutni. Mindezek ellenére, a gazdi úgy gondolta érdemes lenne dietetikussal is konzultálni, nehogy túlságosan egyoldalúvá válljon az étrend.

Bizony-bozony az egyoldalú étrend komoly hiánybetegségeket, testsúlyvesztést okozhatnak a kutyánál. Mivel Szofi étrendje nem sok alapanyagból állhatott, így a változatosságot a konyhatechnikai műveletek bővítésével, a fűszerek szélesebb körű felhasználásával értük el. Ennek persze inkább a gazdi számára volt jelentősége, mivel a kutyák lelkileg nagyon jól bírják a monoton étrendet. Viszont az fontos, hogy a gazdi lelke is nyugodt legyen, mert a kutyának erre is szüksége van.

Amikor Szofi bőrtünetei rendeződtek, és ismét csodálatos vizslalányként ugatta az óceán fölötti felhőket, megkértem a gazdit, hogy ismételje meg az allergén vizsgálatot bizonyos nyersanyagokra. Ennek célja, hogy bővíteni lehessen az étrendet, és ne kelljen Szofinak külön vitaminokat, ásványi anyagokat tablettaként elfogyasztania a hiánybetegségek megelőzése miatt.

Az allergia bizonyos élelmiszereknél már nem volt kimutatható, így azokat ismét fogyaszthatta a kutya. Amikor ennyi minden táplálékra allergiás a kutya – vagy az ember – akkor mindig élni kell a gyanúval, hogy ezek un. álpozitív (vagyis hamis) reakciók. Szerencsére itt is ez volt.