Dr. Mák Erzsébet ügyvezető dietetikus

1997-ben lettem dietetikus és azóta is, egyre jobban belemerülök ebbe a csodálatos tudományba. A Semmelweis Egyetem Főiskolai Karán (Budapest) diétetikus diplomát szereztem, majd utána az ELTE Főiskolai Karán (Budapest, 2000) biológia tanári diplomát, ezután a Nyugat-Magyarországi Egyetemen (Mosonmagyaróvár, 2002) élelmiszer minőségbiztosító mérnöki diplomát. Itt azonban nem álltam meg a tanulásban, hanem beiratkoztam a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájába, ahol részt vettem a „Mesterséges intelligenciával működő étrendtervező dietetikai tanácsadó szoftver” fejlesztésében. Ennek eredményeként 2010-ben megszereztem a doktori fokozatot. 

Az állatok és elsősorban a kutyák imádata veleszületett „rendellenesség” nálam. Meghatározó gyermekkori élményeim kutyákhoz kötődnek. Elsősorban a telekszomszédjaink német juhászaihoz. Az általam csak kutyák-kutyájának nevezett Hektorhoz, és a kölykeit is megmutató Lizához. A kutyamániám akkor is kiderült amikor évfolyamvezető lettem az Egészségügyi Főiskola Dietetika Tanszékén. A végzős hallgatóimtól búcsú ajándékként nem vázát, vagy névvel ellátott névjegykártya tartót kaptam ajándékba, hanem az én „első szülött kislányomat”:  Fannikát, egy elragadó spánielt. 

Balogh Lívia dietetikus

A Semmelweis Egyetem Főiskolai Karán (Budapest) lettem diétetikus  1997-ben. Azért, hogy minél több embernek tudjak segíteni eligazodni a  táplálkozás rejtelmeiben először a Diéta és Fitness újság szakmai  korrektora és szerkesztője lettem. Később közétkeztetésben sajátítottam  el a beszerzés, kapcsolattartás fortélyait. Mielőtt a gyermekeim megszülettek  egy élelmiszereket gyártó cégnél dolgoztam értékesítőként,  ahol az egészséges táplálkozási trendeket figyelembe véve, az új termékek kifejlesztésében is aktívan  közreműködtem. A kutyák az én szívemhez is nagyon közel állnak.

Mivel  gyerekként panel lakásban laktunk a nagymamámnál voltam  kutyatársaságban. Neki először egy rottweilere volt később egy  tacskója. Most egy erdélyi kopónk van.  Részt szeretnék venni ennek a csodálatos ősmagyar  fajtának a megmentésében és népszerűsítésében.

A kutyánk történetét Facebookon is nyomon követhetik.

fb

Vékony Blanka

Jelenleg a Semmelweis Egyetem Doktori Iskolájában PhD tanulmányaim végzem. Az ide vezető úton szintén a Semmelweis Egyetemen először dietetikus, majd okleveles táplálkozástudományi szakember diplomát szereztem. Már az egyetemen eltöltött éveim alatt elkezdtem foglalkozni ezzel a különleges tudományterülettel.  Szakdolgozatom a hobbi-, sport és munkakutyák körére összpontosult. Ezt követően a mesterképzésemet záró diplomamunkám alapját a társállataink körében megvalósuló humán divatdiéták képezték. Doktori tanulmányaim során e kérdést vizsgálom még körültekintőbben. Kutatásaim során mindig nagy segítséget jelentett a már több mint 10 éve kialakult kapcsolatrendszerem a kutyás világban. Jómagam közel 15 éve vagyok kutyatartó, Bordeaux-i dogok boldog tulajdonosa. Ismereteim bővítése érdekében egy kinológia kurzust is abszolváltam. 4 éve ringtitkári képesítést szereztem, így a legtöbb nemzetközi és nemzeti kutyakiállításon is lehet Velem találkozni. Az elmúlt időszakban a tenyésztés velejáróiba is betekintést nyertem. Szinte minden szabadidőmet a kutyázás teszi, ebből adódóan joggal neveznek igazi „kutyabolondnak”.