Lujzika a befogadott fekete kislány

Lujzit kis korában a hév sínek mentén kóborolva találta meg egy állatbarát, aki nem hagyta magára, hanem a legközelebbi menhelyre vitte, pont a spánielek közé. Chippet nem találtak benne, így nem tudták értesíteni a gazdáját sem. Fekete és keverék kutyaként sokáig nem figyelt fel rá senki. A többi kutyával jól kijött, soha nem veszekedett, nem volt domináns. Szeretett játszani a többiekkel A befogadás után kb. 2,5 évvel egy nyílt napon állandó mosolyával és feltétel nélküli szófogadásával, hízelgősségével magára vonta a figyelmét egy kedves idős házaspárnak és az unokáinak, akik nemrég vesztették el idős kutyájukat, ezért látogattak el a menhelyre.

Lujziban rögtön meglátták az új társat, hiszen nem csak a felnőttekkel volt kedves, hanem a gyerekekkel is nagyon jól kijött. Így már a második találkozás után Lujzika költözhetett is az új családba. Az összeszokás könnyen ment. Lujzi követte a lakásban a gazdikat, le nem vette róluk a szemét, hízelgős, bújós kutya volt.

Egyedüli nehézséget az étkezés jelentette. Az első pár napban nagyon nehezen fogadta el az ételt, és 2-3 alkalommal baleset is történt a szőnyegre. Sajnos a hasmenés, a székletürítés, a vizelettel történő jelölés gyakori az örökbefogadás után a kutyáknál. Ez náluk afféle stressz levezetés. A stressznek másik megjelenési formája is volt, nevezetesen a kedvetlen étel fogyasztás, és apár napon belüli néhány kilós testtömeg vesztés. Ekkor a gazdik felkerestek minket, hogy mit tanácsolunk, hogyan tovább?

 

A kritikus beszoktatási időn nagy türelemmel és szeretettel kell átsegíteni az új családtagot. Etetéskor kedvesen beszéljünk, hozzá, ha szereti simogassuk.

  1. Egy egészséges felnőtt kutya naponta egyszer, általában este eszik. A menhelyről hazahozott kutyákat érdemes többször étellel kínálni. Ez akár a 2-3 alkalmat is jelenti naponta. Azonban figyelni kell, hogy ez ne haladja meg energia és tápanyagtartalomban a kutya szükségleteit, hanem a napi normál adagot kell elosztani többfelé.
  2. Érdemes a menhelyen tudakozódni, hogy ott mit kapott és esetleg mi volt a kedvence. Ha első ízben a menhelyi kosztot, tápot, vagy legalább az ahhoz leginkább hasonlót adjuk a kutyának, az segíthet megoldani a nehéz pillanatokat.
  3. Természetes, hogy egy idő után váltunk az általunk legjobbnak vélt etetési módra, de ezt mindig fokozatosan tegyük. Ezt ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor a csecsemőknél elkezdünk új alapanyagokat bevezetni a burgonyapüré mellé. Vagyis kezdetben 2/3 rész régi típusú, 1/3 rész új típusú étel legyen. A következő napon ez már legyen fele fel, majd 1/3 régi és 2/3 újfajta táplálék. És csak a negyedik napon cseréljük le teljes egészében a megszokott ételféleségét.

Ezeknek a módszereknek az alkalmazásával Lujzika pár nap alatt megszokta új környezetét, és mostanában már nem az étel elutasítása, hanem a folytonos kunyerálás teszi ki napjai jelentős részét.