KETOGÉN DIÉTA AZ EPILEPSZIÁS KUTYÁK TERÁPIÁJÁBAN

Tudta:

…hogy Pénteknek hívták az első epilepsziás rohamot érzékelő terápiás kutyát?

…hogy a ketogén diéta bármilyen típusú és eredetű epilepsziánál hatásos lehet kutyáknál?

…hogy a ketogén diéta bármilyen fajtájú, korú, nemű kutyánál hatásos lehet?

A ketogén diéta egy nagyon magas zsírtartalmú, fajtának, életkornak, fizikai aktivitásnak megfelelő mennyiségű fehérje és nagyon alacsony szénhidrát összetételű étrendből álló diéta.

Azt szokták mondani, hogy utánozza az éhezést. De örömmel jelentem ez az állítás csak részben helytálló. Igaz abból a szempontból, hogy az anyagcserét rákényszeríti a zsírokból történő energianyerésre. Ennek folyamán jelentős mennyiségű speciális anyag, ketontest képződik. Így a szervezet un. ketotikus állapotba kerül.  A kutya viszont nem éhezik, vagyis nem kell éhség érzetet megélnie. Sőt ezt a diétát imádják a kutyák, mert még élnek bennük az ősi ösztönök. A ketogén diétát akár hónapokig lehet folytatni, az éhezést azonban nem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rohamszám csökkenés mértéke egy 342 főt vizsgáló humán felmérésben:
A hatásosság kialakulásában nincs összefüggés sem a korral, sem a nemmel, sem a jellegzetes rohamtípussal sőt a kiindulási EEG-vel sem. Hatásosság esetén a diétát 1 évig kell folytatni, majd dietetikus segítségével kell visszatérni a megfelelő, az egészséges táplálkozás irányelveire épülő étrendre. Ez idő alatt várjuk, hogy az epilepszia jóindulatúvá váljon. Konkrétan csökkenjen a rohamszám, sőt akár megszűnjön, valamint a kutya viselkedésben is kedvező változások következzenek be: játszon, örüljön, jelezzen, védje a területét. Egyszóval, ismét boldog társ, kedves családtag legyen.

Ha segíteni szeretne diétával epilepsziás kedvencén, keressen minket ww.kutyadieta.hu