Kalifa valamitől hízik

Egy napon rendelőnkbe érkezett Kalifa, a kissé túlsúlyos amerikai staffordshire terrier és gazdája. Bár nevéből adódóan, ez akár még dicsőség is lehetett volna neki, tudván, hogy keleten a túlsúly a gazdagság jel. Ám a felelős gazdi tudta, hogy ez a többlet cipelnivaló nem tesz jót csupa mosoly kedvencének. Az elhízott kutyákat fogyókúrás étrendre kell venni, különben számos betegség kialakulhat az idő múlásával.

A gazdi kezdetben maga próbálta szabályozni Kalifa étrendjét, ám nem sok sikerrel. Elmondása szerint kezdetben felére csökkentette a napi adagot. Ettől Kalifa láthatóan éhes maradt, és ezt természetesen nem bírta nézni senki a családból. Így a házi kosztból átváltottak light kutyatápra, amelyből legalább kellő mennyiséget fogyaszthatott a kutya. Sajnos ez sem vált be, És szemmel láthatóan, attól, hogy kalifa étrendjét megváltoztatták a kutya szomorúbb, aluszékonyabb, bánatosabb is lett. Sőt az alacsony energia tartalmú táplálás miatt a gazdi szerint fázós is lett a kutya. De ami a fő probléma ugyanúgy hízott.

Hozzánk érkezésekor a kutyuson legalább 35-40%-os súlytöbblet volt, ami jelentősen hátráltatta a gazdival való kirándulások és játékok alkalmával. No, meg az egészségének, ízületeinek, szívének sem tett jót. Természetesen nála is egy részletes táplálkozási anamnézissel kezdtük, sőt előzetes telefon beszélgetésünkkor, és e-mail váltásunkkor elküldött Vitál-Kutyadiéta naplót is kielemeztük.

Mivel alapvetően, és ránézésre Kalifa étrendje nem tűnt rossznak, ezért a szoftveres étrend elemzés mellett döntöttünk. Ekkor beigazolódott, hogy Kalifa nem kap több energiát, mint amennyit ideálisan megkívánna. Nos, ilyenkor felmerül a gyanú egy esetleges belgyógyászati betegség fennállásában. Így állatorvosunk tüzetesen megvizsgálta. Általános vérvétel, hormonszint nézés és ultrahang vizsgálat is történt.

Kiderült, hogy kalifa problémáját a pajzsmirigy hormon alultermelése okozza (hipotireózis). Sőt, ez nem csak a hízásért felelős, hanem az összes egyéb tünetért is: aluszékonyság, fáradékonyság, fázás. A megoldás itt egy azonnal elkezdett hormonkezelés volt, amit természetesen spaciálisan Kalifára szabott fogyókúrás étrend egészített ki. A gazdi nem nagyon tudott főzni, így rengeteg fogyókúrás tippet, fogyókúrás receptet kapott tőlünk. És természetesen a light tápot is beépítettük az étrendbe, hiszen azt Kalifa már megszerette, és ezt kiválóan fel lehetet használni jutalom falatként.