Fogyókúra – az újévi fogadalmak kedvenc tárgya

Az újesztendő a fogadalmak ideje. Magam is ilyenkor szoktam megígérni belső énemnek, hogy mostantól rendszeresen tornázni járok, minden e-mailre elolvasás után azonnal válaszolok, rendszerezve külön-külön borítékba rakom a közüzemi számlákat, stb. Azt is meg szoktam ígérni a kutyámnak, hogy idén többet fogunk sétálni, szerzünk új kutyabarátokat, és legalább kétnaponta kifésülöm a bundáját. Azt hogy rendesen etetem, magától értetődik. De mi is az a rendes etetés?Egy duci, esetleg elhízott kutyánál a rendes etetés a fogyókúrás étrendet jelenti. Manapság sokkal több az elhízott kutya, mint akár 30 évvel ezelőtt volt. Ennek oka a kutyák családtaggá válása, a gazdik kényelmesebb életmódja, és nyilván a kutyák esetében a genetikai tényezők is fontosak. A kutyák túletetése a gondoskodás, a szeretet megnyilvánulása a gazdik részéről. A kutya meg habzsoló természetű lévén minden falatot örömmel fogyaszt a gazdi kezéből, sőt nyálcsorgatva, nyüszítve nézi ki annak szájából.

Embernél az ideális testtömeget úgy számoljuk ki, hogy a testtömeget (kg) elosztjuk a magasság (m) négyzetével. Akkor kapunk egy számot, és ha az 20-25 között van, örülhetünk, hogy jó súlyban vagyunk. Ellenben a BMI érték 25 fölé emelkedése a nem kívánt kilók jelzője. Kutyák esetében ilyen egyszerű számítási mód nincs. Ennek az az egyszerű oka, hogy annyi féle kutyus van a világon. Mind különböző méretű, hosszú, magasságú, eltérő izomzatú, szőrvastagságú, stb. Így annak megállapítása, hogy egy kutya elhízott vagy normál súlyú, és pontosan mennyi a többlet testtömege nem egyszerű feladat. Minden esetre az biztos, hogy egy dietetikus segíteni tud a döntésbe, sőt segít a diéta beállításában is.

A kutyák fogyókúrás étrendjének összeállítása, kivitelezése részben könnyebb, részben nehezebb, mint egy emberé. Vannak olyan dolgok, amik egyszerűbbek:

 1. A kutya nem reklamál, ha egymás utáni étkezéseken ugyanazt kapja.
 2. A házi kutyavacsora megfőzése lényegesen egyszerűbb, mint egy emberé.
 3. A főzéshez szükséges nyersanyagok megválasztása kevésbé okoz fejtörést.
 4. A kalóriaszámolás az elmondottakból adódóan könnyebb.
 5. Vannak fogyókúrás tápok azoknak, akik meg tudják fizetni.
 6. A kutya mindig örömmel fogadja a diéta mellé javasolt többlet mozgást.

Négylábú barátunk lefogyasztásának vannak nehézségei is. Ezek két dologra vezethetők vissza. Az egyik a gazdi, és annak lelki állapota, tudás szintje, motivációja, vagyis a fogyasztás szándékának az az erőssége, hogy mennyire eltökélt az ügyben. És persze ott a blöki, aki közbe tud szólni – illetve ugatni – a diétába.

A fogyókúrázás fontos kérdései:

 1. Milyen a kutya napi energiamérlege? Van-e különbség a felvett és leadott energia között?
 2. Mennyi a kutya tényleges napi energia szükséglete?
 3. A napi energiát milyen tápanyagokból kell fedezni, és azoknak milyen legyen az aránya egymáshoz képest?
 4. Kell-e étrendkiegészítő vitaminokat, ásványi anyagokat szednie az állatnak a diéta mellé?
 5. Az egyes nyersanyagoknak milyen a beltartalmi értéke? Melyiket adhatjuk, melyiket kerüljük a diétában?
 6. Hogyan tudunk tápanyagot számolni egy táblázat segítségével könnyen és gyorsan?
 7. Alkalmazhatunk valamilyen emberek által kedvelt divatdiétát? Azok pontosan mit jelentenek?
 8. A kutyáknál érdemes-e böjttel, és méregtelenítéssel kezdeni a fogyókúrát?
 9. Mit kell tenni, ha sóvárgó szempár figyel minket? Hogyan lehet ellenállni a kutyaszemeknek?
 10. Más gazdi hogyan csinálja?

Kedves gazdik, aki elhatározta, hogy segít kutyájának a fogyásban, az legyen kitartó! Ne adja fel, még akkor sem, ha pár nap után megtorpan. A kutyus élete, egészsége a tét.