Epilepsziás kutya diétája

Epilepszia: a kutyák leggyakoribb idegrendszeri betegsége, amelyet az agy túlfokozott elektromos tevékenysége vált ki. A tünetek leggyakrabban hirtelen jelentkeznek epilepsziás rohamok formájában. Nagyon sokszor ébredés után, illetve hajnalban. A betegség megjelenési formája rendkívül változatos. Felbukkanhat klasszikus rángógörcsként, de az érintett agyterület függvényében akár képi vagy szag hallucinációként, magatartászavarként is jelentkezhet (indokolatlan agresszió, ismeretlen félelem, farok kergetés, lábrágás, stb.). A végső diagnózis felállítását mindenképpen állatorvosra kell bízni.

Ketogén diéta: A ketogén diéta egy nagyom magas zsír, életkornak, fajtának, testtömegnek megfelelő mennyiségű fehérje és nagyon alacsony szénhidrát összetételű étrendből álló diéta. Ez az epilepsziás kutya számára nem fog problémát okozni, mert a négylábú barátaink szervezete sokkal jobban emészti a zsírt, mint a mienk. Sőt, a szénhidrátokkal pedig alig emészti, és valójában e nélkül is vígan megélnének.

Ketogén diéta lényege: A diéta lényege, hogy megváltoztatja a szervezet anyagcseréjét, rákényszeríti, hogy sok un. ketontestet termeljen, amik az agyba jutva direkt görcs gátló hatásúak. Másik magyarázata lehet a ketogén diéta hatásosságának, hogy sok zsiradék szinte kipárnázza az idegsejtek nyúlványait, így a túlzott elektromos aktivitás nem tud megvalósulni. A ketogén étrend a görcshajlam mérséklésén túl, javítja, az un. kognitív funkciókat: éberség, figyelem, játék kedv, házőrzés, nyomkövetés, apportírozás, tanulási képesség, stb.

A diéta alkalmazási formái:

  1. Gyógyszeres terápia kiegészítésekén: Ez akkor ajánlott, ha a gyógyszeres terápia – bár javít a beteg kutya állapotán –de nem elég hatékony. Ilyenkor az orvos által előírt gyógyszereket továbbra is a megszokott módon és adagban kapja a kutya.
  2. A gyógyszeres terápia mérséklésére: az epilepszia gyógyszerei, sajnos nagyon erős hatóanyag-tartalmú készítmények. Így számos mellékhatásuk van: nyálfolyás, aluszékonyság, kedvetlenség, magatartásváltozás. A ketogén diétát alkalmazva csökkenthetők az epilepszia gyógyszerek mennyisége, sőt akár el is hagyhatók.
  3. Gyógyszer szedés nélküli terápiánál: Előfordul, hogy az ajánlott gyógyszer ára olyan magas, hogy nem tudjuk megfizetni, hiszen erre nincs támogatás. Ebben az esetben sem kell hagyni kedvencünket szenvedni, mert gyógyszer nélkül is hatékony lehet a ketogén diéta.

Milyen kutyánál alkalmazható a ketogén diéta: Gyakorlatilag bármilyen életkorú, bármilyen fajtájú és nemű epilepsziás kutyánál hatásos lehet a diéta. Az érintett agyi terület sem akadálya a diéta bevezetésének. Attól függetlenül, hogy tudjuk-e az epilepszia kiváltó okát (pl. daganat, ciszta, fertőzés, genetikai, stb.) vagy nem, a ketogén diéta hatásossága vitathatatlan.