Böjt, tisztítókúra, méregtelenítés

A böjt, a méregtelenítés, a tisztítókúra mára már közismert szavak. Mindenki hallott már ezekről, ezek különféle változatairól. Hogy hisz-e bennük, illetve, hogy kipróbálta-e már valamely módszert az kérdéses. A böjtről, tisztítókúráról, savtalanításról, lúgosításról a fajtákon túl általában az egészség védelme, az egészséges életmód, esetleg a súlyos betegségek gyógyítása juthat még eszünkbe. Az embereknél ennyire ismert magatartás és táplálkozásformák vajon alkalmazhatók lennének a kutyáknál is?

Még mielőtt erre választ kapnának, érdemes megtudni, hogy pontosan mit kell érteni a címben szereplő szavakon. Ezekre a módszerekre összeségében igaz, hogy tartózkodást jelentenek valamely ételtől italtól, esetleg mindkettőtől. Táplálkozás tekintetében léteznek teljes és részleges formában. Indokát tekintve embernél lehet vallási, politikai, egészségügyi okra visszavezetni.  Akár a méregtelenítést, akár a böjtöt, akár a tisztítókúrát vesszük alapul egészségügyi hatását abban várjuk, hogy a szervezetből kiűzze az oda nem illő méreg és salakanyagokat, amelyek betegséget idéznének elő. Na de hogyan kerülnek be a testünkbe mérgek? És főként hogyan kerülnek a kutyáéba, aki ösztönös lényként nem fogyasztja el a számára nem tetsző dolgokat.

A fentiekben két tévedés van. Az egyik, hogy a legtöbb házi kedvencként tartott kutya már nem ösztönlény. Nincs meg az a természetes védekező képessége, mint ami farkas elődeinek megvolt. Ennek elmúlását egyértelműen nekünk, embereknek köszönheti. A másik tévedés, hogy a mérgek csak kívülről kerülhetnek a testünkbe. Sajnos ez nem igaz. Bizonyos helyzetekben a test is „gyárt” káros anyagokat. Nézzük a káros anyagok eredetét:

  • A táplálékkal is elfogyaszthat a kutya káros anyagokat. Főként a túlzottan feldolgozott, iparilag gyártott termékekkel. (tartósítószerek, ízfokozó anyagok, színezékek, növényvédő maradványok, hormon maradványok, stb.)
  • A rossz emésztés, a lassú bélmozgások következtében felszaporodó köztes anyagok, bomlástermékek is megterhelést jelentenek a kutyáknak
  • Egyes betegségeket okozó baktériumok, gombák által termelt anyagcsere termékek is lerakódó káros anyagokat jelentenek
  • A túlzott izommunka, a stressz (pl. autózás) során keletkező metabolikus termékek, szabadgyökök szintén gondot jelenthetnek
  • A túletetés miatt feleslegesen elfogyasztott és felhalmozódó anyagok köztes termékei, stb.

A kutyák leggyakoribb preventív szándékú böjtöltetése a heti egy napi koplalás, amit sokan tartanak. Ekkor csak vizet kap a kutya, de élelmet nem. Az igazság az, hogy kutatások arra engednek következtetni, hogy embernél, aki hetente egy napot böjtöl az tovább él. Kutyáknál még ilyen jellegű megfigyelés nem volt. Kétségtelen, hogy egyes fajtáknál a 24 órás koplalás semmiféle fennakadást nem okoz. A huskyk akár több napot, havas, hideg környezetben is jól viselnek. Ugyanakkor a kisebb testű, gyors anyagcseréjű ebeknél az egy nap élelem kihagyás nem igazán ajánlatos. Teljesen felborulhat anyagcsere háztartásuk, stressz jelentkezhet náluk.

A böjt, a méregtelenítés, a tisztítókúra alkalmazása betegség terápiájában igen csak kérdéses. Nagyon meg kell nézni, hogy milyen kutyáról, milyen betegségről, milyen aktuális állapotról és melyik fajta alkalmazni kívánt módszerről van szó. Embereknél elterjedt a fogyókúrák kezdeti szakaszában a böjtölés, koplalás. Daganatos betegségek gyógyítására is többféle speciális diétát, böjtkúrát akár lébőjt kúrát dolgoztak ki. Ezeket azonban – legalább a bevezető, szigorú fázisban – intézményi körülmények között javasolt elkezdeni.

A lúgosító étrend (pH diéta) napjaink sikeres divat diétája. Sokan ki akarják próbálni kutyáknál is, éppen úgy, mint a talán még nagyobb népszerűségnek örvendő paleo étrendet. Sokan a ketogén diétát vélik a legjobb megoldásnak még a cukorbetegség kezelésére is. Egyesek nyers kosztra esküsznek az egészség megőrzése érdekében, amely tulajdonképpen egy vegetáriánus táplálkozás része is lehetne – ha kutyák esetében nem nyers húsról volna szó. És akkor a bio étrendről, az „élő” táplálékokról még nem is beszéltünk.