Befogadott kutya diétája

A hasmenés és étvágytalanság gyakori jelenség a menhelyről családba került kutyáknál. A menhelyen lévő kutyák, főleg ha hosszabb időt töltenek ott, megszokják az azokat a körülményeket, az ottani kosztot, beilleszkednek az ottani hierarchiába, elfogadják a rangsoron belüli helyüket.

Ha családba kerül a kutya – bármennyire is szerető családba – az számára egy stressz helyzet. Egy jó karban lévő, fajtájának, méretének, korának megfelelő állapotban lévő kutya is produkálhat emésztőrendszeri tüneteket az új helyen. Ilyenkor gyakoriak az ideges hasmenések, az étvágytalanság, a táplálék teljes elutasítása. Ezekből adódó kisebb súlycsökkenés is előfordulhat.

A kritikus beszoktatási időn nagy türelemmel és szeretettel kell átsegíteni az új családtagot.

Tippek:

  1. Egy egészséges felnőtt kutya naponta egyszer, általában este eszik. A menhelyről hazahozott kutyákat érdemes többször étellel kínálni.
  2. Érdemes a menhelyen tudakozódni, hogy ott mit kapott és esetleg mi volt a kedvence. Ha első ízben a menhelyi kosztot, tápot, vagy legalább az ahhoz leginkább hasonló ételt adjuk a kutyának.
  3. Természetes, hogy egy idő után váltunk az általunk legjobbnak vélt etetési módra, de ezt mindig fokozatosan tegyük.

Az út szélén talált, rossz állapotban lévő kutyát etetés előtt, feltétlen vigyük állatorvoshoz!

A hirtelen elkezdett etetéssel akár több bajt is okozhatunk, mint hasznot. Természetesen folyadékkal, vagyis tiszta vízzel rögtön megkínálhatjuk. A nagyon kiéhezett kutyáknál már rossz az emésztőmirigyek működése, kevesebb enzim termelődik, így zavart szenved a táplálékokban lévő tápanyagok feldolgozása és felszívódása. A váratlan, nagy mennyiségű táplálék súlyos hasmenést, hányást és ezzel együtt kiszáradást okozhat, ami súlyos bélcsavarodást, gyomorcsavarodást okozhat. Mindezek külön-külön is a kutya életébe kerülhetnek.  Tehát az utcán talált lesoványodott, legyengült kutyáknál a fokozatosság, a jó minőségű, a könnyű emészthetőségű táplálék alapfeltétel. Ennek összeállítását ne kezdjük el magunk, hanem forduljunk szakemberhez minden egyes esetben.